Sorry, this app is only supported on desktop.

mail icon Je resultaten zijn verzonden

  • Schrijf je e-mailadres in het onderstaande invoerveld.
  • Ontvang je unieke link, zodat je de kans krijgt om terug te komen.
Error
E-mail verzonden
lock icon
We slaan geen gegevens op - alles staat op je computer. Om ervoor te zorgen dat je je voortgang bijhoudt, moet je ervoor zorgen dat je de link ontvangt en ontvangt. Neem voor problemen contact op met helpdesk@voedselversliesscan.be

mail icon Uw voortgang opslaan

  • Schrijf je e-mailadres in het onderstaande invoerveld.
  • Ontvang je unieke link, zodat je de kans krijgt om terug te komen.
Error
E-mail verzonden
lock icon
We slaan geen gegevens op - alles staat op je computer. Om ervoor te zorgen dat je je voortgang bijhoudt, moet je ervoor zorgen dat je de link ontvangt en ontvangt. Neem voor problemen contact op met helpdesk@voedselversliesscan.be

Mijn antwoorden

Vraag
Antwoord
Opmerking
1. Door een verkeerd bestelde hoeveelheid grondstoffen
2. Omwille van het uitzicht of ontoereikende kwaliteit
3. Door opslag van grondstoffen onder niet-optimale omstandigheden (vb. qua temperatuur)
4. Door suboptimaal voorraadbeheer (vb. grondstoffen niet tijdig gebruikt)
5. Door menselijke fouten (vb: verkeerd stockeren van grondstoffen)
6. Door slecht afgesteld/ontworpen transport (vb. komt naast transportband terecht)
7. Door een onderbreking in de productie
8. Door productwissels op eenzelfde productielijn
9. Door de toestand van het machinepark, de mate van onderhoud
10. Door de efficiëntielimiet van het machinepark
11. Omwille van vorm/uitzicht/kleur van de eindproducten
12. Omwille van grootte/gewicht van het eindproduct
13. Omwille van andere kwaliteitsaspecten van eindproducten
14. Door contaminatie met niet-eetbare stromen
15. Door menselijke fouten (vb: slechte instelling parameters)
16. Omwille van fouten in etikettering
17. Omwille van niet gesloten/beschadigde verpakkingen
18. Omwille van verkeerde vulling (vb: te veel/weinig, verkeerd product)
19. Omwille van verkeerde stapeling
20. Door menselijke fouten
21. Door suboptimaal beheer van de voorraad
22. Door transport-gerelateerde zaken
23. Door het contract met de afnemers 
24. Door afkeuring van FAVV
25. Door menselijke fouten
Results
Totale:

Alle definities

  • Voedselgrondstof

    Wanneer een grondstof menselijke voedselconsumptie als bestemming krijgt. Het bestaat uit een eetbare fractie (= voedsel) en een niet-eetbare fractie (= nevenstroom).

  • Voedselverliezen

    Wanneer voedsel (eetbare fractie) uiteindelijk niet door mensen wordt geconsumeerd.

  • Nevenstromen

    Niet-eetbare fractie die vrijkomt tijdens de verwerking of consumptie van voedselgrondstoffen en -producten.

  • Voedselreststromen

    Wanneer voedselgrondstoffen en -producten een niet-humane bestemming krijgen. Voedselrestsromen = voedselverliezen + nevenstromen.

  • Productiehoeveelheid

    Hoeveelheid eindproduct aan het einde van een voedingsproductieproces. De hoeveelheid voedingsproduct op de markt geplaatst.

Neem actie

    card-a icon Evaluatie en controle

    Meten is weten: implementeer een meetsysteem

    PDF Downloaden

    card-b icon Bedrijfscultuur en bewustzijn

    Verbeter je bedrijfscultuur: voedselverlies is een gedeelde verantwoordelijkheid

    PDF Downloaden

    card-c icon Beheer van de toeleveringsketen

    Beheer voedselverlies in de waardeketen in samenwerking met toeleveranciers en klanten

    PDF Downloaden

    card-d icon Procesoptimalisatie

    Verhoog je OEE (Overall Equipment Effectiveness) met een betere procesbeheersing en –controle als gevolg

    PDF Downloaden

    card-e icon Voedselverspilling verminderen en herverdelen

    Herwerk of doneer

    PDF Downloaden
contactPopup icon

Nog vragen?

Onze experts op het gebied van voedselverspilling zijn er om te helpen. Als non-profit willen we een positieve impact hebben door je zo goed mogelijk te helpen. Het eerste consult is altijd gratis!

Error
E-mail verzonden

Ik ga akkoord met het delen van mijn gegevens met Flanders’ FOOD. Wij behandelen uw vraag in alle vertrouwelijkheid .

contactPopup icon

Wil je dieper duiken met een expert? Laten we praten!

Stel vandaag nog je vraag. Een eerste advies is gratis.

Error
E-mail verzonden

Ik ga akkoord met het delen van mijn gegevens met Flanders’ FOOD. Wij behandelen uw vraag in alle vertrouwelijkheid .

Algemene voorwaarden

Welkom op Voedselverliesscan.be ("Website"). Door deze Website te bezoeken en te gebruiken, gaat u ermee akkoord gebonden te zijn door de volgende voorwaarden ("Gebruiksvoorwaarden").

  1. 1. Eigendom: De website is eigendom van FoodWIN, maar de kennis achter de website is eigendom van FoodWIN, Flanders’ FOOD en ILVO.
  2. 2. Privacy: Flanders’ FOOD verzamelt of bewaart geen persoonlijke informatie over u, behalve de informatie die u vrijwillig aan ons verstrekt. Alle informatie die u ons verstrekt, wordt uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor deze is verstrekt. Flanders’ FOOD maakt geen gebruik van cookies, met uitzondering van een cookie-loze dienst genaamd "Fathom" om te begrijpen hoe gebruikers omgaan met de Website om de functionaliteit ervan te verbeteren.
  3. 3. Disclaimer: De informatie op de Website wordt verstrekt voor informatieve doeleinden. Foodwin geeft geen garanties of verklaringen, expliciet of impliciet, met betrekking tot de juistheid of volledigheid van de informatie op de Website. Foodwin is niet aansprakelijk voor enige schade, met inbegrip van maar niet beperkt tot directe, indirecte, bijzondere of gevolgschade, voortvloeiend uit of in verband met het gebruik van de Website.
  4. 4. Toepasselijk recht: Deze Gebruiksvoorwaarden worden beheerst door en geïnterpreteerd in overeenstemming met de wetten van België. Alle geschillen die voortvloeien uit of verband houden met deze Gebruiksvoorwaarden vallen onder de exclusieve bevoegdheid van de Belgische rechtbanken.
  5. 5. Wijzigingen in de gebruiksvoorwaarden: Foodwin behoudt zich het recht voor te allen tijde wijzigingen aan te brengen in deze Gebruiksvoorwaarden. Uw voortgezet gebruik van de Website na wijzigingen van deze Gebruiksvoorwaarden wordt geacht deze wijzigingen te hebben aanvaard.

If you have any questions about these Terms of Use, please contact Foodwin at contact@foodwin.org

Tool bedacht en gemaakt door

lock icon Privacyverklaring: We slaan intern geen gegevens op - alles staat op uw computer. Als u uw gegevens wilt bewaren of als u ze wilt delen met een collega, klikt u tijdens de scan op "mijn voortgang opslaan".
1. Voor Productie 2. TIJDENS PRODUCTIE 3. VERPAKKING 4. NA PRODUCTIE
mascot
Ik ga je 25 oorzaken van voedselverlies voorstellen doorheen de productie. Schat de hoeveelheid voedselverlies op basis van jouw kennis of buikgevoel. Documenteer waar nodig waarom je deze inschatting maakt.

Klik op "mijn voortgang opslaan" als je later wil verder werken, of klik op "vraag advies aan een expert" als je vastzit.

1. Voeselverlies VOOR PRODUCTIE

Door een verkeerd bestelde hoeveelheid grondstoffen

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

1. Voeselverlies VOOR PRODUCTIE

Omwille van het uitzicht of ontoereikende kwaliteit

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

1. Voeselverlies VOOR PRODUCTIE

Door opslag van grondstoffen onder niet-optimale omstandigheden (vb. qua temperatuur)

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

1. Voeselverlies VOOR PRODUCTIE

Door suboptimaal voorraadbeheer (vb. grondstoffen niet tijdig gebruikt)

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

1. Voeselverlies VOOR PRODUCTIE

Door menselijke fouten (vb: verkeerd stockeren van grondstoffen)

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door slecht afgesteld/ontworpen transport (vb. komt naast transportband terecht)

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door een onderbreking in de productie

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door productwissels op eenzelfde productielijn

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door de toestand van het machinepark, de mate van onderhoud

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door de efficiëntielimiet van het machinepark

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Omwille van vorm/uitzicht/kleur van de eindproducten

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Omwille van grootte/gewicht van het eindproduct

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Omwille van andere kwaliteitsaspecten van eindproducten

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door contaminatie met niet-eetbare stromen

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

2. VOEDSELVERLIES TIJDENS PRODUCTIE

Door menselijke fouten (vb: slechte instelling parameters)

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

3. Voedselverlies bij het verpakken

Omwille van fouten in etikettering

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

3. Voedselverlies bij het verpakken

Omwille van niet gesloten/beschadigde verpakkingen

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

3. Voedselverlies bij het verpakken

Omwille van verkeerde vulling (vb: te veel/weinig, verkeerd product)

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

3. Voedselverlies bij het verpakken

Omwille van verkeerde stapeling

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

3. Voedselverlies bij het verpakken

Door menselijke fouten

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

4. Voeselverlies NA PRODUCTIE

Door suboptimaal beheer van de voorraad

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

4. Voeselverlies NA PRODUCTIE

Door transport-gerelateerde zaken

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

4. Voeselverlies NA PRODUCTIE

Door het contract met de afnemers 

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

4. Voeselverlies NA PRODUCTIE

Door afkeuring van FAVV

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)

4. Voeselverlies NA PRODUCTIE

Door menselijke fouten

Geen verlies
Weinig verlies
Verlies
Veel verlies

Opmerkingen (optioneel)